Ready to live out loud

Het nut van limiting beliefs

Als je een tijdje rondloopt in de “mind” hoek of in de spirituele hoek heb je vast wel eens gehoord van beperkende overtuigingen, oftewel limiting beliefs. Maar wat zijn dit, wat heb je eraan, en hoe kom je er weer vanaf als het je in de weg begint te staan?

Een limiting belief is een overtuiging die je hebt, die je tegenhoudt. Bijvoorbeeld: ‘ik kan geen presentaties houden voor grote groepen.’ Zo’n overtuiging komt vaak niet uit het niks, en heeft ook een bepaald nut.

Wat belangrijk is om te begrijpen is dat een limiting belief eigenlijk een programma is (soms ook wel het ego genoemd) dat jou probeert te beschermen. Stel dat je in een auto rijdt en op een bepaald punt schiet er ineens een hert over de weg. Je schrikt je rot, gaat vol in de rem, en de auto komt met piepende banden tot stilstand. De belevenis maakt indruk op je. Voortaan ga je automatisch al wat langzamer rijden voor de plek waar dit gebeurd is. Je hele systeem wil voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. 

Tot op zekere hoogte is dit een zeer nuttige respons, want je wilt jezelf beschermen. Voortaan langzamer rijden in gebieden waar herten zomaar de weg over kunnen springen is een verstandig plan, en een goed ‘programma’. Maar het kan ook zijn dat dit ‘programma’ doorslaat in jou willen beschermen en dat je bijvoorbeeld helemaal de weg niet meer op durft, en overal bang bent dat er ineens herten over de weg komen springen, ook als er helemaal geen herten kunnen zijn. In dat geval is het programma geen bescherming meer, maar een hindernis.

Dit is wat ook gebeurt bij limiting beliefs. Misschien heb je als kind een keer een onvoldoende gehaald voor een spreekbeurt en voelde je je toen afgewezen en niet goed genoeg. Of stelde je vragen aan tafel als kind en zei je broer of zus honend “wat een stomme vraag is dat”. Op zo’n moment voel je je klein, en dat is niet hoe je je wilt voelen. Je ego/programmering slaat dit op en gaat proberen zich aan te passen op een manier dat hij dit gevoel nooit meer hoeft te hebben. 

In het geval van zo’n spreekbeurt kan dat dus betekenen dat je er alles aan gaat doen om te vermijden weer voor groepen te spreken omdat je bang bent dat je je dan weer afgewezen voelt (ik noem het hier even bij de kern, we zullen veelal zeggen dat we bang zijn om voor schut te staan of bang zijn voor de meningen van anderen, maar in de kern is dat vaak allemaal terug te voeren op een angst voor afwijzing/niet goed genoeg zijn). 

Het kan zeker nuttig zijn om hier dingen van mee te nemen. Als je een presentatie hebt gehouden voor een groep die totaal respectloos was en je een slecht gevoel gaf, is het misschien een goed idee om in de toekomst te vermijden dat je dat nogmaals moet doen voor die groep. Maar als je daarna nooit meer voor wat voor groep dan ook durft te staan is dat jammer: wie weet hoeveel mensen er juist wel zitten te wachten op wat jij te vertellen hebt en er super enthousiast van zouden worden om jou te horen spreken!

Als je tegenkomt bij jezelf dat je zo’n beperkende overtuiging hebt, kan het dus nuttig zijn om deze te analyseren. Heeft deze overtuiging nog nut? Wil deze overtuiging je nog wat vertellen of is het tijd om deze de deur uit te doen? Soms kan alleen al het bewust worden van zo’n overtuiging de grip verzwakken en je er van bevrijden. 

Dit artikel verscheen voor het eerst in de Ikitribe. Klik hier om meer te lezen over de tribe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven