Ready to live out loud

Mentale rust – Hoe laad je echt op?

Als er één ding is wat we tegenwoordig allemaal gemeen hebben is het dit wel: stress. De wereld beweegt steeds sneller en er lijkt alleen maar steeds meer te moeten. Er lijkt minder en minder tijd voor rust en reflectie, maar hoe meer we doen en hoe meer prikkels we binnenkrijgen, hoe harder we deze rust juist nodig hebben.

Er is een mooi gezegde wat lijkt te zijn overgedragen vanuit de Boeddhistische traditie (ik kon geen definitieve bron vinden) dat luidt als volgt: “Zit in stilte voor 1 uur per dag. Wanneer je daar geen tijd en ruimte voor hebt, maak er 2 uur van”.

Deze quote geeft aan: hoe drukker je het hebt, hoe meer ruimte je mag inbouwen om rust te nemen. Je lichaam en geest hebben dit nodig. Niemand kan eindeloos productief zijn. Zelf heb ik gemerkt dat ik juist vaak veel meer gedaan krijg op dagen dat ik meer mediteer. In stilte zijn geeft ook de ruimte aan creatieve ideeën en ingevingen om te ontstaan, geeft ruimte voor reflectie en brengt je dichter bij jezelf. Het geeft ontspanning en het geeft je hersenen de tijd om prikkels te verwerken, wat meer rust geeft door de dag heen.

Ben jij iemand die druk is of die snel overprikkeld is? Kijk dan goed uit met wat je doet in je rustmomenten. Het is heel makkelijk om naar je telefoon te grijpen en jezelf te vermaken met spelletjes, filmpjes, instagram etc. Hier is niks mis mee, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit niet hetzelfde is als rust. Op je mobiel kijken is stimulerend, er komen nog veel meer prikkels binnen. Het vervelende is alleen dat we vaak juist als we overprikkeld zijn onbewust op zoek gaan naar meer prikkels omdat we weten dat, als we echt even rust nemen, we voelen hoe vermoeid we zijn. Wil je meer energie krijgen en je beter gaan voelen, dan is het dus belangrijk om je hier wel echt bewust van te worden en momenten in te gaan bouwen van echte rust.

Hoe vind ik echt mentale rust in mijn dag?

Je kan een moment van rust inbouwen door in stilte te liggen of zitten ergens waar je je prettig voelt. Je kan een geleide meditatie doen (ik ben zelf het meest fan van de geleide meditaties van Envol; op deze pagina kun je deze gratis uitproberen!), maar je kan ook gewoon in stilte liggen met de intentie jezelf even hersteltijd te geven. Ook kan je de natuur ingaan, even in de zon zitten (zorg dat je niet verbrand), met je blote voeten op de aarde lopen (gronden), even in bad gaan, jezelf een kleine massage geven, of desnoods een boek lezen of even muziek luisteren. Kies voor een activiteit die niet teveel stimuleert maar die je juist oplaadt. Zodat je daarna weer met een gerust hart verder kunt aan je dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven